Méltósággal meghalni nem kiváltság

A Debreceni Egyetem Kenézy Gyula Egyetemi Kórház belgyógyászati tömbjének második emeletén 2017 márciusában nyílt meg 20 ággyal a Hospice-Palliatív Terápiás Osztály azzal a céllal, hogy az ott dolgozók a végső stádiumban lévő daganatos betegek s hozzátartozóik terhein könnyítsenek.

Méltósággal meghalni nem kiváltság

– Az emberi méltóság mindannyiunk alanyi joga, mindenkinek jár az eszerinti bánásmód. A Méltóság Mezeje szemléletformáló programunk 2007-ben kezdődött el Debrecenben, s olyan széles társadalmi és szakmai körök támogatását nyerte meg, amely révén bizonyossá vált: a hospice tevékenységnek helye van Debrecen és a régió egészségügyi rendszerében. Szemléletformáló programunk egyik legnagyobb eredménye volt az ellátás elérhetővé tétele.

Az éveken át tartó közös munka eredményeként országosan is mintaértékű modell jött létre: adott egy széles körű társadalmi program, elérhető az egészségügyi rendszerben egy 20 ágyas hospice-palliatív részleg, aktív hospice otthonápolási csoport támogatja az ellátást, s a közép- és felsőoktatásban is jelen van a hospice szemlélete, továbbá növekvő létszámú önkéntesek segítik a munkát. Az alapítvány által meg tudjuk szólítani a civil és a gazdasági szférát egyaránt, valamint azt a külső környezetet, amely nélkül nehéz a hospice szemléletét elfogadhatóvá tenni – kezdtük a beszélgetést Porkoláb Gyöngyivel, a Debreceni Hospice Ház Alapítvány kuratóriumi elnökével.

Teljes cikk: haon.hu