AZ EMBERI MÉLTÓSÁG MEZEJÉN

„Megszépül minden, hogyha szeretik…” /Mécs László/

A Méltóság Mezeje Program 2007-ben indult útjára Debrecenben azzal a céllal, hogy segítse az elmúlás, a veszteség és a halál feldolgozását az általános iskolás korosztály körében és egyúttal gondoskodó felnőtteket neveljen a fiatalokból. Az elmúlt 10 évben 17 megyei általános iskola csatlakozott a mentális szemléletformáló kezdeményezéshez.

A Méltóság Mezeje Program 10 éves jubileuma alkalmából Méltóság Hete c. rendezvénysorozatot szervez a Debreceni Hospice Ház Alapítvány 2017. április 3-9-ig, azzal a céllal, hogy méltó módon megünnepelje a Méltóság Mezeje 10. jubileumát fölhívja a figyelmet arra, hogy a Méltóság Mezeje Program 10 éve lezárult ugyan, de a debreceni hospice-tevékenység történtében új fejezet nyílt: megkezdte működését a Debreceni Hospice Ház, valamint elindult a Nárcisz Bor-, Film-, Futó- és Gyaloglóklub.

A részletes program:

2017. ÁPRILIS 3. /HÉTFŐ/ 10.00 MEGNYITÓ, SZAKMAI NAP

HELYSZÍN: Kenézy Gyula Kórház és Rendelőintézet
Rövid áttekintést kaphatnak a Méltóság Mezeje Program elmúlt 10 évéről, sikereiről, eredményeiről, arról, hogy a program hogyan formálta az óvodások, általános iskolások szemléletét. A rendezvényen bemutatkozik a Debreceni Hospice Ház és a Debreceni Hospice Ház Alapítvány is. A szakmai napon kiemelt hangsúlyt kap a gyógyíthatatlan betegek méltó fizikai és lelki ápolása, valamint a gyászfeldolgozás pszichológiai folyamata.

2017. április 3./hétfő/17.00 órakor DÍSZVENDÉG: Csutka István
Előadásának címe: Camino Steve: Méltósággal a világban
HELYSZÍN: Méliusz Juhász Péter Megyei Könyvtár

2017. ÁPRILIS 4. /KEDD/ 15.00 IRODALMI DÉLUTÁN
PETŐFI SÁNDOR: JÁNOS VITÉZ a Debreceni Ady Endre Gimnázium előadása
HELYSZÍN: Svetits Gimnázium (Debrecen, Szent Anna u.) SZEREPLŐK: Szécsi Bence, Vékony Anna, Molnár András, Mészáros László, Oláh Enikő, Juhász Kristóf, Tóth Huba, Varga Artúr RENDEZTE: Kanyó Kata, Oláh Enikő, Mechle Christián Játékidő: kb. 25 perc

18.00 KÉK C. FILM VETÍTÉSE
HELYSZÍN: Apollo mozi, Soós Imre terem
A Kék Krzysztof Kieslowski Három szín trilógiájának első darabja. A film főszereplője egy fiatalasszony, aki autóbalesetben elveszíti gyermekét és férjét, a híres zeneszerzőt. A film a magány fájdalmát, a folytatás nehézségeit viszi színre. A belépés díjtalan.

2017. ÁPRILIS 5. /SZERDA/ 19.00 JOHN LENNON EMLÉKKONCERT A MINDENSÉGEN ÁT
HELYSZÍN: Lovarda Egyetemi Kulturális és Konferenciaközpont (official)
Zenés színházi játékban a poplegenda visszaemlékezései és novellái, valamint 25 The Beatles dal hangzik el magyarul és angolul. Közreműködik: a Hangfogó Band, Újhelyi Kinga és Horányi László színművész, a Debreceni Független Színház és a DESZ-Víg Kamaratársulat Jegyárak: 2.600, 3.000, 3.300 Ft Jegyek elővételben a Lovardában és a Tourinform irodában (Irány Debrecen) kaphatók, valamint a www.lovarda.hu oldalon. Részletes információ: 06 20 9338610

2017. ÁPRILIS 6. /CSÜTÖRTÖK/ 14.30 JUBILEUMI NÁRCISZ FUTÓFESZTIVÁL
HELYSZÍN: Nagyerdei Stadion Északi kapu
GYÜLEKEZŐ: 14.00
TÁV HOSSZA: 2 km
A jubileumi évben 10. alkalommal kerül megrendezésre a “Nárcisz futás”, mely újrapozícionálva, Nárcisz futóklubként működik majd tovább. Az idei jubileumi futófesztivált egyik Méltóság Mezeje partnerintézményünk tragikusan elhunyt igazgatójának, Danku Attilanak is szenteljük.
A futófesztivál Facebook eseménye: Jubileumi Nárcisz futófesztivál

INTÉZMÉNYI PROGRAM: 10.00-10.20
Sok kicsi sokra megy! Mozduljunk meg egy időben minél többen! Közös mozgásra hívjuk Debrecen és Hajdú-Bihar megye minden oktatási és kulturális intézményét, vállalatát!

DÉLUTÁNI, NYILVÁNOS PROGRAM: 14.30
A résztvevők a Nagyerdei stadion körül futnak egy kört a program szimbólumát kifejező sárga pólóban. Fussunk együtt az elfogadásért, a sport szeretetéért és az emberi méltóságért!

18.00 TŰNT MEZŐK FÖLÖTT IRODALMI EST
HELYSZÍN: Csokonai Színház – Debrecen
A Csokonai Színház művészeinek közreműködésével és tolmácsolásában olyan magyar irodalmi művek kerülnek színre, melyekben megjelenik az elmúlás motívuma. A belépés díjtalan.

2017. ÁPRILIS 7. /PÉNTEK/ 14.30 „MEGSZÉPÜL MINDEN, HOGYHA SZERETIK.” CÍMŰ IRODALMI PÁLYÁZAT EREDMÉNYHIRDETÉSE
HELYSZÍN: Méliusz Juhász Péter Megyei Könyvtár és Művelődési Központ

18.30 TISZTA SZÍVVEL
HELYSZÍN: Apollo mozi, Kertész Mihály terem
Till Attila hivatalos oldala Tiszta Szívvel – Kills on Wheels című filmje egy kerekesszékes bandáról szól, ahol két mozgássérült fiatal közeli barátságot köt egy kerekesszékes bérgyilkossal. Az akció-vígjátékban megismerhetjük a kerekesszékes mindennapok kihívásait. A filmvetítés után beszélgetés a rendezővel. Jegyárak: felnőtt: 900 Ft, diák: 800 Ft

2017. ÁPRILIS 8. /SZOMBAT/ 15.00 MÉLTÓSÁG TÁRLAT
HELYSZÍN: FÓRUM Debrecen
A Méltóság Mezeje Program elmúlt 10 évének legszebb pillanatait idézzük föl Derencsényi István – Fotóriporter/Photojournalist jóvoltából.

2017. ÁPRILIS 9. /VASÁRNAP/ 10.00 RÚT KISKACSA BÁBJÁTÉK A NAGYVÁRADI SZIGLIGETI TÁRSULAT ELŐADÁSÁBAN
HELYSZÍN: Vojtina Bábszínház
„Andersen meséje méltán a világ egyik legismertebb meséje. Hisz valamennyien érezhettük már magunkat rút kiskacsának. Csak akkor válhatunk hattyúvá, ha megtaláljuk azt a helyet, ahol önmagunk lehetünk. Önmagunk megismerésére pedig kitűnő lehetőséget nyújt a játék, a színház, az együttgondolkodás, sírás-nevetés.” – Tóth Tünde, rendező, Szigligeti Színház Nagyvárad